Afscheid als therapeut


Na 31 jaar met veel plezier therapeut te zijn geweest in verschillende settingen heb ik besloten te stoppen als therapeut en mijn praktijk te beeïndigen. Het is voor mij een logisch vervolg in mijn ont-wikkeling om de vorm en kaders, waarin ik altijd gewerkt heb, volledig los te laten.
.
De verdieping in Bewustzijn heeft mij gebracht bij Human Innovator, alwaar ik werkzaam ben als facilitator. (www.humaninnovator.nl)

Warme groet,
Jolande

 


Klaar om het geschenk te ontvangen?!

Sinds 2008 leeft de wereld in de waan van de economische crisis. Hoe vol vertrouwen waren we voor die tijd over het voortbestaan van onze welvaart, onze baan en geld. En dan blijkt dat de banken en overheden met geld illusies hebben gecreëerd waar we vol overtuiging met z'n allen ingetrapt zijn. De banken blijken geen rots in de branding, geld blijkt niet waardevast te zijn en mensen raken hun baan kwijt. Banken vallen om en hele landen volgen.

Volgens de Maya kalender op 21 december 2012 zou de wereld zoals we ‘m kennen ophouden te bestaan. De media en Hollywood hebben dat, waarschijnlijk vanwege een grootser dramatisch effect, teruggebracht naar: de wereld houdt op te bestaan. Gelukkig hadden zij het verkeerd en leven we inmiddels al weer ruim in 2013.


Weer een jaar met goede voornemens?

Elk nieuw jaar begint vaak met goede voornemens die onze kwaliteit van leven moeten verbeteren. Stoppen met roken, een baan vinden die bij me past, afvallen, zuiniger leven, verhuizen, sporten…

Een hele uitdaging met in ons achterhoofd een tapeplayer die continu, heel zachtjes maar niet meer voldoende effectief te negeren, hetzelfde deuntje van onze diepste angst en pijn herhaalt: Waar haal ik al dat geld vandaan?’, ‘Wat als het een ernstige ziekte blijkt?’, ‘Ik red het niet alleen’, ‘Ik vind nooit een baan meer’, ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik ben het niet waard’, ‘Ik word niet begrepenenIk word toch niet gehoord’.

Het lijkt wel een achtbaan waar we in zitten; iedereen lijkt een korter lontje te hebben dan ooit tevoren. In de wereld ontploft het ene systeem na het andere systeem. Relaties, zowel privé als zakelijk, komen onder druk te staan. Alles waar we altijd op vertrouwd hebben lijkt als sneeuw voor de zon te verdwijnen en niemand heeft er nog controle op…

“De wereld zoals we ‘m gekend hebben houdt op te bestaan”. Wat over blijft is ons Zelf zonder het kostuum van identiteiten die ons leven automatisch vorm geeft.

Ik heb dat als een hele kwetsbare naaktheid ervaren. Alle referentiepunten waren verdwenen en het nieuwe waar ik houvast aan had willen hebben was er (nog) niet. Mijn ego vloog alle kanten op. Ook mijn tapeplayer schreeuwde in mijn hoofd, gedachten vlogen in en uit. Het gierde door mijn lijf. Lichaam en geest waren uit balans; opgegaan in de storm. Geen prettige ervaring.

En in deze onrustige periode begon ik steeds meer bewust te worden van mijn patroon om mijn veiligheid en zekerheid in de wereld buiten mij te zoeken. In voldoende geld, relaties, werk, nodig zijn, presteren, etcetera. Al deze dingen waren onderdeel geworden van mijn Heelheid: Als ik maar xxxx heb, dàn ben ik eindelijk compleet ('gelukkig' / 'succesvol').

En toen begon ik hetzelfde patroon te herkennen bij andere mensen en ook in de wereld; in systemen, in landen, in overheidssystemen en de economie. Dàt gaf mij lucht en is het een interessant schouwspel geworden om te observeren.

Ik ben heel

Het lijkt er steeds meer op, dat de mens is gaan geloven in de illusie dat we incompleet zijn. En dat de weg naar compleet worden te vinden is buiten onszelf. Het ego is in dat gat gesprongen en heeft ontzettend hard gewerkt om een systeem te creëren waarin de wereldorde draait op ons gevoel van incompleet zijn. De ervaring van incompleet zijn doet pijn! Daarbij is de angst voor incompleet zijn een belangrijke toevoeging gebleken om machtsverhoudingen in stand te houden.

Mensen zijn in deze illusie steeds minder hun eigen oorspronkelijke Heelheid als basis gaan ervaren en steeds meer de incompleetheid. Dat creëerde pijn en angst en om dit niet te voelen werd er steeds meer zekerheid gezocht in de wereld (relaties, gezin stichten, werk, geld, macht, aanzien, etcetera). Deze wereld is de wereld zoals we ‘m kennen. En deze wereld is opgehouden te bestaan.

Chaos is een vastzittende energie die een nieuwe weg zoekt

De weg naar een hernieuwde verbinding met jouw Heelheid gaat via de chaos. Eerst lijk je veel te verliezen en dat geeft chaos. Ook al ervaar je het echt concreet aan den lijve, neem het niet persoonlijk, blijf toeschouwer van dit interessante spektakel. En ontdek wat jij allemaal onderdeel hebt gemaakt van jouw Heelheid. Wat is authentiek van jou? En wat heb jij uit de wereld toegevoegd? Zou je voor de plek waar je nu bent ooit in een bui van moed en kracht, besloten kunnen hebben om dit aan te gaan?

Het belang van een ‘wandel’maatje

Mijn ervaring is dat er een wereld voor mij open ging, ik laat de wereld/het leven toe in plaats van dat ik de wereld/het leven moet veroveren. Het is een nog vreemde weg die ik wel met plezier bewandel. Stormen/chaos zijn er echt nog wel, maar zijn een onderdeel geworden van mijn pad. Bij tijd en wijlen waait er een stevige storm, maar ik ga er anders mee om.

Meestal blijf ik toeschouwer en soms betrap ik mezelf erop dat ik me identificeer met de storm. In plaats van mijn energie te richten op het ontduiken van de storm, ga ik weer terug naar mijn oorsprong, mijn Heelheid en de rust keert terug in mij, ongeacht de omstandigheden. Ik ervaar het als een geschenk.

Het kan zeer prettig en ondersteunend zijn om een ‘wandel’maatje op deze nieuwe weg te hebben. Iemand om mee te sparren, om ervaringen mee te delen en om mee te lachen over de dwaze capriolen die je tegenkomt. Mijn suggestie zou dan ook zijn om je eigen ‘wandel’maatje te vinden.

Uiteraard ben je ook van harte welkom in mijn praktijk. Ondersteuning met craniosacraal therapie kan je over de grootste hobbels heen helpen om het grotere plaatje weer te zien/ervaren.

Ik wens je een mooie wandeling.

Hartelijke groet,
Jolande Pit

16 januari 2013

 

 

 

 

Afscheid als therapeut


Na 31 jaar met veel plezier therapeut te zijn geweest in verschillende settingen heb ik besloten te stoppen als therapeut en mijn praktijk te beeïndigen. Het is voor mij een logisch vervolg in mijn ont-wikkeling om de vorm en kaders, waarin ik altijd gewerkt heb, volledig los te laten.
.
De verdieping in Bewustzijn heeft mij gebracht bij Human Innovator, alwaar ik werkzaam ben als facilitator. (www.humaninnovator.nl)

Warme groet,
Jolande

N.B. Gezien de vele craniosacraal therapeuten die contact opnemen na aan-leiding van de sluiting van mijn praktijk en de gestelde (hulp)vragen c.q. verzoeken, organiseer ik regelmatig een playshop voor #Manifestatiekracht vanuit Human innovator, om het antwoord in jezelf te vinden en te manifesteren waar jij voor staat met je praktijk en je leven. Je kunt je hier aanmelden.

 
Collega's die ik (op basis van eigen ervaring) warm aanbeveel:

Dieren:
Gea Brouwer (kinderen en volwassenen)
Willeke Derksen (baby's, kinderen, volwassenen)
Apeldoorn:
Petra van Ardenne (baby's, kinderen, volwassenen)
Hanneke van Wettum (baby's tot 1 jaar)
Warnsveld:
Peter ter Horst (baby's, kinderen, volwassenen)
Arnhem:
Birthe Bunk (zwangeren, baby's, kinderen, volwassenen)