Na 31 jaar met veel plezier therapeut te zijn geweest in verschillende settingen heb ik besloten om per 01 januari 2018 te stoppen als therapeut en mijn praktijk te sluiten.
 
De verdieping in Bewustzijn heeft mij gebracht bij Human Innovator, alwaar ik inmiddels ook werkzaam ben als facilitator. (www.humaninnovator.nl)
 
Je bent tot het einde van dit jaar (2017) van harte welkom voor craniosacraal therapie.Jouw plek innemen in de Natuurlijke Ordening

Geïnspireerd door de bijscholing ‘Craniosacraal therapie en familie opstellingen’ en de vele kwartjes die sindsdien voor mij gevallen zijn, schrijf ik dit blog.

Een ware eye-opener was voor mij het bestaan van de natuurlijke ordening, oorspronkelijk vanuit de TAO en vertaald door Bert Hellinger naar systemisch werk in families. De basiselementen in systemisch werk zijn:

  • Plek
  • Ordening
  • Balans tussen geven en nemen


Het grote succes van systemisch werk in families is waarschijnlijk gelegen in de ervaring dat in de relatie ouders-kind(eren) heel vaak de natuurlijke plek niet ingenomen is.


Bijvoorbeeld: de ouders geven en zorgen, de kinderen nemen en worden verzorgd. Door omstandigheden en/of persoonlijke situatie van de ouder(s) kan het zijn dat de ouder niet in staat is om te geven en te zorgen. Het kind verbindt zich met de ouder(s) en daarmee met het lijden van de ouder(s). Vanuit onvoorwaardelijke liefde gaat het kind het lijden van de ouder meedragen en naast de ouder staan. Dit is niet de natuurlijke plek van het kind en er ontstaat een verstoring in de ordening en de balans tussen geven en nemen.

Dit proces kan doorlopen in vele generaties, zo ontstaat een issue/thema in de familielijn. Bijvoorbeeld: de grootouder heeft in een concentratiekamp gezeten en overleefd en het kleinkind draagt deze ervaring/angst nog in zich en ervaart vooral de beperking hiervan in zijn leven.

Een boek waarin de natuurlijke ordening geplaatst binnen systemisch werk/families beschreven wordt, dat ik kan aanraden, is: Vonken van Verlangen van Wibe Veenbaas en Joke Goudswaard, 398 pagina's, 2002  ISBN: 90 800 5077 6.

Overlevingsstrategieën ontstaan wanneer je niet je natuurlijke plek hebt kunnen innemen in de natuurlijke ordening van jouw oorspronkelijke gezin. Dit neem je (onbewust) weer mee in de relatie met je partner, je kinderen, je rol binnen je werk en in je vriendenkring.

De toepassing van (een stukje) systemisch werk binnen de behandeling van craniosacraal therapie sluit aan bij hoe ik gewend ben te werken. Vanuit het voelen ont-dekken waar jouw eigen plek behoort te zijn. De toegevoegde waarde is, dat je nog meer zèlf onderzoekt waar de verstrengeling in de oorspronkelijke relatie zit en de afbakening van ieders plek, taak, keuzes en lijden. De afbakening hiervan werkt heel krachtig. Jouw oorspronkelijke plek innemen in de natuurlijke ordening geeft rust, draagkracht en een vernieuwd perspectief.

In de praktijk merk ik dat het nu de tijd is dat een ieder haar/zijn oorspronkelijke plek in de natuurlijke ordening weer inneemt en zo bijdraagt aan stabiliteit en rust in het gezin, familie en/of werksituatie. Zeker gezien de hectische tijd waarin we leven is dat iets dat ik een ieder gun.


22 november 2012

 


Contact

Mezenlaan 138
6951 HR Dieren

0313 496 756

Contact opnemen


Collega's die ik warm aanbeveel:

Dieren:
*Gea Brouwer (kinderen en volwassenen)
*Willeke Derksen (baby's, kinderen, volwassenen)
Apeldoorn:
*Petra van Ardenne (baby's, kinderen, volwassenen)
*Hanneke van Wettum (baby's tot 1 jaar)
Warnsveld:
*Peter ter Horst (baby's, kinderen, volwassenen)
Arnhem:
*Birthe Bunk (zwangeren, baby's, kinderen, volwassenen)