Afscheid als therapeut


Na 31 jaar met veel plezier therapeut te zijn geweest in verschillende settingen heb ik besloten te stoppen als therapeut en mijn praktijk te beeïndigen. Het is voor mij een logisch vervolg in mijn ont-wikkeling om de vorm en kaders, waarin ik altijd gewerkt heb, volledig los te laten.
.
De verdieping in Bewustzijn heeft mij gebracht bij Human Innovator, alwaar ik werkzaam ben als facilitator. (www.humaninnovator.nl)

Warme groet,
Jolande

 


Ben jij de perfecte ouder?

Ik heb iemand eens horen zeggen dat een vader of een moeder voor 15% ouder is en voor 85% een mens op zoek naar zichzelf.

Dat gegeven gaf mij ineens een hele andere kijk op mijn eigen ouders en daar waar ik vond dat ze als ouder de plank mis geslagen hadden. Met meer begrip dan voorheen kon ik hun levenspad en worsteling met hun leven zien en welke invloed dat heeft gehad op hun rol als ouder.

In mijn praktijk ontmoet ik bewuste (aanstaande) ouders, die heel graag "schoon" willen zijn voordat hun kind geboren wordt. Zij willen voorkomen dat zij de thema's, waar zij zelf mee stoeien doorgeven aan hun kind. Ik vind dat een liefdevol en nobel streven, maar ik zie ook de consequenties: een zware last op de schouders van deze ouders. De angst om hun kind te benadelen door hun persoonlijke zoektocht weegt zwaar en maakt hun toch al grote verantwoordelijkheidsgevoel mega groot.

Is het überhaupt realistisch om van jezelf te vragen om "schoon" te zijn om zo een goede ouder te kunnen zijn voor je kind?

Mijn visie is dat kinderen juist naar aarde komen om de diversiteit van ervaringen en gevoelens in het leven mee te maken en zo zelf hun zoektocht naar zichzelf in te kleuren. Hierbij is het een waardevol geschenk wanneer ouders zich bewust zijn van hun eigen last die ze met zich meedragen en deze niet projecteren op hun kind. En hun kind wordt geïnspireerd door deze ouders op hun zoektocht naar zichzelf, ook in hun rol en taak als ouder. Steeds meer ècht en authentiek worden in het contact met jezelf, met elkaar en met je kind maakt m.i. een betrouwbare ouder.

In de wens om heel goed voor hun kind te zorgen en met liefde te omringen zie ik, met name moeders verdwijnen in hun verantwoordelijkheid, taak en rol als ouder. Zij gaan er helemaal in op en lijken te vergeten dat ze ook nog een mens-in-ontwikkeling zijn. Het lijkt bijna een zuigende hypnose, die ook nog eens gevoed wordt door de commercie en maatschappelijke normen en waarden. Deze moeders vergeten vaak hun commitment met hun partner, hun kind heeft hun immers nodig.

De partners reageren verschillend hierop. Ooit zei een vader tegen mij: 'Ik heb een kind gekregen, maar ben mijn vrouw kwijt geraakt'. Niet letterlijk kwijtgeraakt, maar wel figuurlijk. En uit liefde voor zijn vrouw zweeg hij hierover. Een gemiste kans...

Het ouderschap kent zoveel nieuwe fenomenen, die juist de moeite waard zijn om met elkaar te delen. Sàmen de zoektocht aangaan wie jij bent, wie jullie zijn als ouder(s). En wat kom je daarin tegen van je persoonlijke thema's, oud zeer, opvoeding, behoeftes, etc.? Elkaar ontzien en zwijgen uit angst de ander te belasten of af te schrikken met je twijfels, vragen, weerstand, behoeftes of vermoeidheid is elkaar uiteindelijk verliezen (letterlijk en/of figuurlijk).

Het ouderschap kan een bron van inspiratie zijn op jouw persoonlijke zoektocht naar jezelf in het leven. En wat is er mooier dan dat te (kunnen) delen met je partner, de ouder van je kind en soms samen een robbetje te stoeien? Het gaat niet om goed, fout of perfectie. Het gaat om groei door vallen & opstaan, fouten maken, leren, successen vieren en steeds meer mens worden in verbinding met jezelf, je partner en je kind.

Het ouderschap is hiermee onderdeel geworden van jouw persoonlijke zoektocht naar jezelf.

JA, jij bent de perfecte ouder, mooi mens in ont-wikkeling!

Hartelijke groet,

Jolande Pit

21 maart 2013

Afscheid als therapeut


Na 31 jaar met veel plezier therapeut te zijn geweest in verschillende settingen heb ik besloten te stoppen als therapeut en mijn praktijk te beeïndigen. Het is voor mij een logisch vervolg in mijn ont-wikkeling om de vorm en kaders, waarin ik altijd gewerkt heb, volledig los te laten.
.
De verdieping in Bewustzijn heeft mij gebracht bij Human Innovator, alwaar ik werkzaam ben als facilitator. (www.humaninnovator.nl)

Warme groet,
Jolande

N.B. Gezien de vele craniosacraal therapeuten die contact opnemen na aan-leiding van de sluiting van mijn praktijk en de gestelde (hulp)vragen c.q. verzoeken, organiseer ik regelmatig een playshop voor #Manifestatiekracht vanuit Human innovator, om het antwoord in jezelf te vinden en te manifesteren waar jij voor staat met je praktijk en je leven. Je kunt je hier aanmelden.

 
Collega's die ik (op basis van eigen ervaring) warm aanbeveel:

Dieren:
Gea Brouwer (kinderen en volwassenen)
Willeke Derksen (baby's, kinderen, volwassenen)
Apeldoorn:
Petra van Ardenne (baby's, kinderen, volwassenen)
Hanneke van Wettum (baby's tot 1 jaar)
Warnsveld:
Peter ter Horst (baby's, kinderen, volwassenen)
Arnhem:
Birthe Bunk (zwangeren, baby's, kinderen, volwassenen)