Afscheid als therapeut


Na 31 jaar met veel plezier therapeut te zijn geweest in verschillende settingen heb ik besloten te stoppen als therapeut en mijn praktijk te beeïndigen. Het is voor mij een logisch vervolg in mijn ont-wikkeling om de vorm en kaders, waarin ik altijd gewerkt heb, volledig los te laten.
.
De verdieping in Bewustzijn heeft mij gebracht bij Human Innovator, alwaar ik werkzaam ben als facilitator. (www.humaninnovator.nl)

Warme groet,
Jolande

 


Je baby leren voelen verstaan

Voelen verstaan is de kunst van het ouderschap: je kind volgen en bijsturen.

Je kind voelen verstaan gaat via je hart en je gezonde verstand. Ouders krijgen vele adviezen over wat hun kind nodig heeft, bijvoorbeeld vanuit het consultatiebureau of goed-bedoelde adviezen van opa’s en oma’s. Door al deze adviezen zie je soms door de bomen het bos niet meer en vergeet je naar je kind te kijken. Hierin kan onzekerheid ook mee spelen: “ik ben net moeder geworden, wie ben ik om te zeggen wat mijn kind nodig heeft?” En toch zijn de ouders diegenen die hun kind 24/7 mee maken in alle dagelijkse dingen van het leven. Wie kan er beter jullie kind kennen dan jullie als ouders?

Hoe leuk kan het zijn jezelf de ruimte en de tijd te geven om naar je kind te kijken en te zien hoe hij/zij reageert op het leven? Even eerst tot 10 tellen voordat je meteen wilt reageren op je kind wanneer deze een hobbel tegenkomt en kijk hoe je kind deze hobbel overwint. Frustratie hoort bij de ontwikkeling van je kind en is nodig om een interne motivatie te ervaren om iets te willen bereiken.

Je leert je kind voelen verstaan in de dagelijkse verzorging: waar heeft je kind begrenzing nodig en waar heeft je kind de ruimte nodig? Een kind is bewegelijk, in de beweging ontdekt het kind zijn/haar eigen mogelijkheden en beperkingen. In de beweging ontwikkelt je kind de motoriek en de innerlijke (fysieke) balans.

Beweging, ontdekken, frustratie zijn dus onontbeerlijk voor je kind.

In de huidige tijd, waarin aan ouders hoge eisen word gesteld door de maatschappij en door zichzelf, ontbreekt helaas vaak de tijd en de energie om echt naar hun kind te kijken en hun kind te leren voelen verstaan. Het kind wordt vaak  ingepast in het ritme van de ouders.

Hierbij staan allerlei middelen tot de beschikking van de ouders om het kind rustig te houden en te entertainen zodat het kind rustig blijft. De commercie speelt hier heel handig op in en ouders geloven oprecht dat ze hun kind een plezier doen met alle speeltjes en mobielen.

Wat helaas met al deze middelen het kind ontnomen wordt is zichzelf vermaken met zichzelf ontdekken. Hoe wonderlijk is het wanneer je kind zijn/haar eigen tenen ontdekt en zich daarmee vermaakt? Of de eerste pogingen van je kind om zijn/haar duim in de mond te doen, een enorme prestatie toch?

En in al die ontdekkingen is het een feest om even een momentje voor jezelf te nemen als ouder om naar je kind te kijken.

Kinderfysiotherapeut Tineke van Westerop zegt: “Een baby moet zich vanaf de eerste dag kunnen strekken en draaien”.  Zij heeft zich gericht op het geven van trainingen in de kinderopvang om baby’s uit de wipstoel te halen en plat op de rug te leggen zodat zij zich vrij kunnen bewegen. Hierbij draag je bij aan de gezonde ontwikkeling van de motoriek en wordt de kans op scheef groei van het hoofdje kleiner. Voor meer waardevolle  informatie en tips is de website van Tineke van Westerop: www.babyzonderstoeltje.nl.

Ten slotte wil ik een prachtig filmpje over voelen verstaan en luisteren, met je delen:


Hartelijke groet,
Jolande Pit

20 november 2012

Afscheid als therapeut


Na 31 jaar met veel plezier therapeut te zijn geweest in verschillende settingen heb ik besloten te stoppen als therapeut en mijn praktijk te beeïndigen. Het is voor mij een logisch vervolg in mijn ont-wikkeling om de vorm en kaders, waarin ik altijd gewerkt heb, volledig los te laten.
.
De verdieping in Bewustzijn heeft mij gebracht bij Human Innovator, alwaar ik werkzaam ben als facilitator. (www.humaninnovator.nl)

Warme groet,
Jolande

N.B. Gezien de vele craniosacraal therapeuten die contact opnemen na aan-leiding van de sluiting van mijn praktijk en de gestelde (hulp)vragen c.q. verzoeken, organiseer ik regelmatig een playshop voor #Manifestatiekracht vanuit Human innovator, om het antwoord in jezelf te vinden en te manifesteren waar jij voor staat met je praktijk en je leven. Je kunt je hier aanmelden.

 
Collega's die ik (op basis van eigen ervaring) warm aanbeveel:

Dieren:
Gea Brouwer (kinderen en volwassenen)
Willeke Derksen (baby's, kinderen, volwassenen)
Apeldoorn:
Petra van Ardenne (baby's, kinderen, volwassenen)
Hanneke van Wettum (baby's tot 1 jaar)
Warnsveld:
Peter ter Horst (baby's, kinderen, volwassenen)
Arnhem:
Birthe Bunk (zwangeren, baby's, kinderen, volwassenen)